31 května, 2016
Než skončí chřestová sezóna, prozradíme Vám jednoduché a rychlé jídlo z jarních surovin. Může se podávat samostatně, ale je vhodné i jako příloha k rybám či drůbežím masům.
4 porce:
- 500 g zelený chřest
- 200 g řapíkatý celer
- 150 g jarní cibulka
- 20 g bylinky
- 2 g sůl
- 2 g bílý pepř
- 50 g máslo
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 200 ml creme fraiche nebo kysané smetany
- 100 g parmezán
- 100 g ředkvička
Odřízneme dřevnaté konce zeleného chřestu a oloupeme jen asi 3 cm ze spodní strany. Nakrájíme společně s jarní cibulkou a řapíkem na kostičky. Krátce restujeme na másle se lžící oleje. Přidáme sůl, pepř, creme fraiche nebo smetanu a bylinky. Bylinky jsou na Vás. Hodí se výborně pažitka, kerblík, petrželka, šalvěj, nebo máta. Přikryjeme poklicí a dusíme jen 2-3 minuty. Na konec vmícháme nastrouhaný parmezán. Pokud chcete zdobit fermentovanou ředkvičkou, musíte si ji připravit dopředu. I když na jaře je skvělá přímo utržená ze záhonu. Omyté a půlené ředkvičky dáme do sterilizované sklenice a zalijeme převařenou a osolenou vodou. Zatížíme tak, aby ředkvičky zůstaly pod vodou. Necháme týden kvasit v pokojové teplotě. Dále skladujeme v lednici. Dobrou chuť.
Tip: Nevyhazujte listy z ředkviček, je z nich skvělé pesto.